estat d'alarma comunitats autònomes
El periodisme que l'actualitat necessita
Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut avui per primera vegada després de les vacances d’estiu, i ha ofert als presidents de les comunitats autònomes de sol·licitar declaracions d’estat d’alarma en tota la comunitat o en àrees epidemiològicament crítiques per estroncar els brots. ‘Totes les comunitats autònomes tenen l’eina legal de l’estat d’alarma i de sol·licitar-ne la declaració’, ha dit. Cal recordar que durant la primera fase de la pandèmia les competències en matèria sanitària havien estat centralitzades a mans del ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa. Així mateix, el govern espanyol va defensar llavors que ‘el virus no hi entén, en territoris’.
En cas d’estats d’alarma aplicats en comunitats o àrees concretes, el comandament central recauria sobre el president autonòmic, ‘amb la cooperació del govern espanyol’, segons que ha dit Sánchez, que hauria d’aprovar la mesura. ‘Les sol·licituds basades en raons sanitàries fonamentades, comptaran amb el suport del govern i de la majoria parlamentària que li dóna suport’, ha dit. I ha afegit: ‘Parlar de l’estat d’alarma no és parlar de confinament i prou. Seria aquest president autonòmic que compareixeria davant el congrés espanyol per informar de la situació o demanar pròrrogues.’
Butlletí de VilaWeb
Rebeu les notícies de VilaWeb cada matí al vostre correu