diumenge, 29 de març del 2020

Puigdemont va gravar una declaració institucional abans de l'1-O per si era detingut

Puigdemont va gravar una declaració institucional abans de l'1-O per si era detingut

El president defensava la necessitat de no deixar-se doblegar acudint en massa a les urnes
XAVI TEDÓ

ARA.CAT 

 
En plena ofensiva judicial i policial per aturar el referèndum, Carles Puigdemont sabia que estava en el punt de mira . El desplegament de milers d’agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya i les resolucions judicials aprovades aquells dies convulsos del 2017 presagiaven un futur més que incert per als que eren al capdavant del Govern.  
Conscient que el podien detenir abans de la votació, el president va gravar una declaració institucional, segons ha pogut saber l’ARA, que s’havia d’emetre quan fos arrestat. Des del setembre, agents de paisà de la Policia Nacional vigilaven de ben a prop tots els consellers i un altre contingent fins i tot s'allotjava al mateix hotel de Girona on dormien els Mossos que custodiaven el president. La pressió augmentava a mesura que s'acostava el dia 1.
El missatge, que va ser enregistrat per un restringit equip d’informatius de TV3 el 27 de setembre , va tenir lloc a l a S ala de la Mare de Déu de Montserrat, des d’on el 4 d’octubre Puigdemont es va adreçar al rei Felip VI per criticar que en el discurs que havia fet un dia abans ignorés les "víctimes d'una violència policial" que havia "gelat el cor a mig món" en referència a l’1-O.
En el discurs que va deixar gravat per si el detenien , Puigdemont instava els catalans a no rendir-se i a votar en el referèndum advertint que ni la seva detenció podia aturar la votació perquè tot estava preparat . La declaració, que va escriure ell mateix com totes les que eren rellevants, guardava moltes similituds amb la que va pronunciar el 20 de setembre després del macrooperatiu de la Guàrdia Civil per impedir el referèndum que es va saldar amb la detenció de dotze alts càrrecs del Govern i amb l’escorcoll de diferents seus de la Generalitat com el departament d’Economia.
Si una setmana abans, a companyat del Govern en ple i des de la Galeria Gòtica del Palau, Puigdemont havia cridat els catalans a sortir a votar l'1-O "per defensar la democràcia enfront d'un règim repressiu i intimidatori" , a ra també defensava la necessitat de no deixar-se doblegar acudint en massa a les urnes com la millor resposta al seu arrest. A diferència del 20-S, Puigdemont va fer aquest discurs en la intimitat amb la presència únicament del seu entorn de confiança. No hi havia diputats ni membres del Gover n . Només hi eren el seu cap de gabinet, Josep Rius, i el seu cap de premsa, Pere Martí. Per evitar intromissions i filtracions, v a aprofitar l'última hora del dia, quan el Palau estava pràcticament desert, p er gravar el missatge. Poca estona abans, ell mateix havia anunciat a l seu compte de Twitter que el Govern ha via creat una aplicació per saber on s'ha via de votar l'1- O

Vols saber on has d'anar a votar? Baixa't l'app (per Android) i actualitza-la cada dia per rebre novetats http://bit.ly/App1Oct 

El president feia pública aquesta web just el dia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordenava als Mossos, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil que tanquessin els col·legis electorals per impedir el referèndum.

Les amenaces de Maza

El temor de Puigdemont de ser arrestat estava justificat. Només dos dies abans que gravés aquesta inèdita declaració, el 25 de setembre, el fiscal general, José Manuel Maza, va apunta r a la possible detenció de l president. En una entrevista a Onda Cero, Maza, que va morir de manera sobtada poc després, el 18 de novembre , va dir que fins aleshores no ha vie n considerat “oportú”  detenir-lo  i que calia escollir bé quan fer-ho per evitar donar encara més ales als independentistes.
L’ordre de detenció de Puigdemont havia d’ arribar, segons va explicar, pel delicte de malversació, l’únic dels tres que Maza considera va que el cap del Govern e st ava cometent –juntament amb el de desobediència i prevaricació– que comporta penes de presó. Aquest delicte ja figura va a la querella  que la Fiscalia va presentar el 7 de setembre davant el TSJC contra el president, el vicepresident i els altres 12 membres del Govern. De fet, va ser la primera vegada que el delicte s'introdu ïa en causes relacionades amb el P rocés.
Aquesta amenaça ja l’havia posat sobre la taula una setmana abans. En una altra entrevista a El Mundo, e l fiscal general va obrir per primer cop la porta a ordenar la detenció de Puigdemont i va advertir que l'arrest del president podria arribar "abans o després" del referèndum. "Es podria considerar, perquè l'objectiu principal és impedir que se celebri el referèndum", va respondre el 17 de setembre abans de llançar la següent amenaça . " E l tema de demanar pres ó no l'excloc en absolut", va reblar . Maza, com reiteraria després, va fer una crida a la "prudència" perquè, segons ell, l'independentisme llavors busca va "una reacció desproporcionada de l'Estat" i que no es podia "cometre cap error per les provocacions" que es poguessin patir. Aquest, segurament, va ser el principal motiu per avortar una missió que l’Estat tenia sobre la taula.
uneix-te
Etiquetes

El coronavirus en dades

ARA.CAT

El coronavirus en dades

Totes les dades i mapes per seguir l'evolució del coronavirus a Catalunya, Espanya i el món


ContagiatsMortsRecuperats
Catalunya 16.157 1.410 4.125
Espanya 78.797 6.528 14.709
Món 659.367 30.475 139.304
Dades actualitzades: 30/03/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University

Catalunya

El primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya va ser el d’una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona. La notícia saltava el 25 de febrer, era el quart cas a l'Estat. Des de llavors el degoteig de casos ha sigut constant, fins al punt que ja es pot parlar de transmissió comunitària.

Així ha evolucionat el coronavirus a Catalunya

Font: Departament de Salut
Com en tota epidèmia, la xifra de casos ha anat creixent exponencialment a mesura que passaven els dies. Si bé en els primers casos es va poder determinar l’origen de la infecció, quan va saltar a la comunitat, ja és molt difícil establir-ne la traçabilitat.

Creixement diari del Covid-19 a Catalunya

Font: Departament de Salut
Barcelona i l'àrea metropolitana, per densitat de població, i la Catalunya Central, concretament al brot de la Conca d'Òdena, són les parts amb més afectació de malats greus i víctimes respecte la resta de tot el territori català. Entre aquestes dues regions de Catalunya es concentren al voltant del 90% de malalts crítics i defuncions. Al gràfic s'observa també la xifra per cada 100.000 habitants.

Regions de Catalunya

Font: Departament de Salut. Dades del 25 de març

Espanya

El primer cas detectat a l’Estat, el 31 de gener, va ser el d’un turista alemany a l’illa canària de La Gomera –ara ja està donat d’alta– que va estar en contacte amb un pacient infectat de coronavirus a Alemanya. Dos pacients a Madrid –la comunitat que més casos concentra– es consideren els primers casos de Covid-19 contrets a la Península.

Evolució del Covid-19 a Espanya

Font: Johns Hopkins University
Madrid, seguida de Catalunya, és la comunitat que més casos i més morts per coronavirus concentra, però el virus ja s’ha estès per tot l’Estat. Davant d’una crisi sanitària sense precedents, el govern espanyol va prendre el control de tot l’Estat i, seguint els passos d’Itàlia, va declarar l’estat d’alarma el 13 de març, va tancar fronteres i va demanar a la població el confinament a casa per intentar frenar la corba de contagis.

El coronavirus per comunitats autònomes. Així s’ha estès per l’Estat

Font: Departament de Salut
Davant el creixement sense fre del nombre de casos de coronavirus diaris, i fins que les mesures dràstiques de confinament per aturar la transmissió donin resultat, el govern espanyol ha posat damunt la taula un segon pla per fer front també a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, que poden ser majúscules si la situació actual de confinament s’allarga.

Creixement diari del Covid-19 a Espanya

Font: Johns Hopkins University
La gent gran és la més vulnerable al coronavirus i l'índex de mortalitat del Covid-19 augmenta amb l'edat. Ells –i les persones amb patologies prèvies– són els que pateixen els símptomes més greus, com insuficiència respiratòria i pneumònies, però, com ja va advertir la consellera de Salut Alba Vergés, també hi ha moltes persones joves en estat greu. El risc entre les persones de 10 a 30 anys és més baix i comença a créixer a partir dels 40 anys, fins a arribar al pic de mortalitat entre els 80 i els 89 anys, quan també, segons la gràfica, es registren menys ingressos a l’UCI.

Casos de Covid-19 a Espanya per edat

Font: Ministeri de Sanitat. Dades del 22 de març

ContagiatsMorts
Madrid 22.677 3.082
Catalunya 16.157 1.410
País Basc 5.740 265
Castella i Lleó 5.414 380
Castella la Manxa 5.246 539
País Valencià 4.784 309
Andalusia 4.682 207
Galícia 3.139 60
Navarra 2.011 84
Aragó 1.858 93
La Rioja 1.629 68
Extremadura 1.456 100
Illes Canàries 1.125 39
Principat d'Astúries 1.088 41
Cantàbria 1.023 26
Illes Balears 958 32
Múrcia 872 20
Melilla 48 1
Ceuta 21 1
Dades actualitzades: 30/03/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University
Tot i que l'evolució del nombre de casos de coronavirus és diferent en cada comunitat autònoma, la corba segueix una tendència ascendent més o menys pronunciada, segons el territori. Madrid continua sent la comunitat amb més casos però la corba de Catalunya es va enfilar per sobre de la de Madrid a partir del quinzè dia, amb més de 100 casos de Covid-19 confirmats. Caldrà veure si les mesures de confinament aconsegueixen frenar aquesta tendència.

Evolució del Covid-19 per comunitats a Espanya

Font: Ministeri de Sanitat. Casos acumulats sense descomptar les altes

Europa

Itàlia és el país europeu on més ràpid s’ha propagat el virus i que més casos concentra. Tot i que Espanya està lluny de la xifra de contagis a Itàlia, segueix la mateixa corba ascendent, seguida de prop per Alemanya i França.

Evolució del Covid-19 a Europa

Font: Johns Hopkins University

Món

A finals de desembre del 2019 les autoritats sanitàries xineses informaven l’OMS de la detecció de 27 casos de pneumònia d’origen desconegut que hauria començat en un mercat d’animals vius a Wuhan, una ciutat xinesa de més d’onze milions d’habitants. El 7 de gener del 2020 s’identificava com a causant del brot un nou tipus de coronavirus: el SARS-CoV-2. Des de llavors, ja hi ha hagut desenes de milers d’afectats, la gran majoria a la Xina, i milers de morts.

Així ha crescut el Covid-19 al món

Font: Johns Hopkins University
Mentre el creixement diari de casos s’ha alentit a la Xina, a Europa el nombre de casos es multiplica diàriament, i Itàlia i Espanya ja tenen més casos diaris que el país asiàtic.

El Covid-19 al món dia a dia

Font: Johns Hopkins University
Després d’expandir-se a més d’un centenar de països, l’OMS declarava l’11 de març oficialment una pandèmia pel brot de coronavirus Covid-19, després que el nombre de països infectats s'hagés triplicat i el nombre de contagis fora de la Xina s'hagués multiplicat.

Així s’ha expandit el coronavirus pel món

Font: Johns Hopkins University

Coronavirus | El govern espanyol geolocalitzarà els mòbils en l'estat d'alarma

Coronavirus mascareta supermercat compra lidl - Sergi Alcàzar
El govern espanyol geolocalitzarà els ciutadans al llarg dels dies en què ha estat vigent l'estat d'alarma per coronavirus, així com en els dies previs, quan el contagi per coronavirus va començar a generalitzar-se. Ho farà gràcies a les dades que ofereixin les diferents operadores de telefonia mòbil.
Segons ho assenyala una ordre publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), l'Institut Nacional d'Estadística geolocalitzarà els telèfons mòbils, i la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital elaborarà un informe a partir d'aquests moviments per determinar les principals vies de contagi del coronavirus i dissenyar un model de lluita eficaç contra ell.

App del Ministeri de Sanitat

El Ministeri de Sanitat té previst posar en marxa una app que "permetrà a l'usuari fer una autoavaluació partint dels símptomes mèdics que comuniqui, sobre la probabilitat que estigui infectat pel Covid-19, oferir informació a l'usuari sobre el virus i proporcionar-li consells pràctics i recomanacions d'accions que ha de seguir segons l'avaluació", segons recull el BOE. Aquesta aplicació és similar a la que va posar en marxa el 18 de març el Departament de Salut sobre el coronavirus.
Davant d'aquestes mesures, el diputat de Bildu, Jon Iñarritu, ha demanat a través de Twitter una explicació.

Creo que alguien debería explicarnos algo, ¿no?

La mesura és similar a la que ja va fer l'Institut Nacional d'Estadística per estudiar la mobilitat dels ciutadans, amb el permís de les operadores, però no dels usuaris. L'INE, davant de les crítiques per la iniciativa, va assegurar que les dades eren totalment anònimes.

Geolocalitzats: el preu a pagar per poder tornar a estar junts

Geolocalitzats: el preu a pagar per poder tornar a estar junts

Experts apunten que un gran acord entre ciutadans i administracions per cedir dades pot ajudar a combatre la pandèmia i regular confinaments

Quan es va detectar el primer cas de Covid-19 a Catalunya les autoritats sanitàries van fer una roda de premsa. Era el primer contagi importat al país i es localitzava a Barcelona. Els periodistes van intentar ràpidament saber exactament en quin barri es localitzava la persona infectada. La pregunta, formulada per un periodista, va generar somriures i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va contestar que s’havia de respectar la privacitat dels pacients i que en cap cas es dedicarien a donar dades concretes de localització dels casos i que permetessin ubicar els malalts en un mapa.
Poques setmanes després això començaria a canviar. A dos dies de la declaració de l’Estat d’Alarma per part de l’Estat, el Govern va assenyalar un punt en el mapa que causava més problemes que cap altre: Igualada. Es decretava el confinament de la població i es demanava a l’Estat que es permetés el confinament total de Catalunya. La progressió dels contagis va passar d’aquell primer cas controlat a una explosió per tot el territori que aquest dissabte ha quedat reflectida al màxim detall amb la publicació d’un mapa interactiu per part de Salut. L’eina permet que tothom navegui per municipis i barris i consulti els casos que es van registrant diàriament.

Les dades: arma contra el virus

Precisament el control de les dades és important per combatre una pandèmia com la del coronavirus. ‘El món’ ha parlat amb experts en telemedecina i privacitat per tal d’analitzar l’aplicació Stop Covid-19 Cat que el Govern va posar en marxa per recollir dades sobre els possibles contagis. Tot i que l’ús d’una app per recollir dades personals pugui aixecar recels per part d'aquells que es preocupen per la privacitat, en el cas actual aquesta informació és clau per poder establir estratègies sanitàries. Governs autoritaris com el de la Xina ho han tingut més fàcil perquè el control de la població forma part dels pilars que sostenen el règim. Els entorns democràtics ho tenen més difícil en aquest sentit.
Eduard Blasi, professor col·laborador del postgrau de Protecció de Dades de la UOC, comenta que el dret a la protecció de dades és un dret fonamental, però recorda que “no és un dret absolut” i, per tant, “en determinades circumstàncies prevalen altres drets, com el dret a la vida i a la pròpia integritat”. En el cas del covid-19, Blasi veu que hi ha una “base legitimadora” perquè es pugui fer el tractament de dades personals tenint en compte que existeix “un interès públic”.
L’app de Salut, Stop Covid-19 Cat, és una aplicació que els usuaris es descarreguen de forma voluntària i les dades que hi registren a través d’un formulari també són incorporades voluntàriament havent acceptat els termes i condicions de les quals han estat informats. Blasi creu que els temors al tractament de les dades sobre la simptomatologia “hauria de ser menor” tenint en compte que és informació destinada a una administració pública. “Seria diferent que es tractés d’una empresa privada, ja que podria existir algun propòsit comercial”, adverteix l’expert.

La geolocalització: dada clau

En el cas de gestió d’una pandèmia la geolocalització de les persones no és un tema menor. L’app de Salut només controla persones que lliurement aporten dades, per tant, no controla contagiats, sinó que és un sistema d’alerta d’on pot haver-hi persones amb símptomes que podrien ser de covid-19. “La geolocalització pot ser una dada més que rellevant per fer front a l’epidèmia perquè es poden detectar focus i es podrien desplegar equips d’emergència ràpidament per evitar que aquestes persones deambulin”, explica Blasi. En aquest cas, el tractament d’aquesta dada també tindria una justificació pel que fa al seu interès públic. Davant el dilema sobre la privacitat, Blasi creu que es podria plantejar com “una renúncia parcial i puntual de determinats drets perquè prevalgui la protecció d’uns altres drets”. A més, recorda l’expert, ja hi ha moltes aplicacions dedicades a altres objectius que controlen la geolocalització dels usuaris.

Militars desplegats a Montjuïc pel coronavirus (EP)
Qui també veu amb bons ulls que es recullin com més dades millor és Albert Barberà, director de l'eHealth Center de la UOC, centre especialitzat en tecnologia i salut. Apunta que la identificació de casos “és un dels grans temes de debat i és fonamental fer-ho” perquè “això ajuda a un millor control de la pandèmia”. Aquest expert destaca que “la manca d’informació fa difícil la gestió” de la crisi i aquest era un problema en el seu inici perquè només es feien proves als pacients amb simptomatologia clara i que anaven a l’hospital, però els casos lleus o asimptomàtics “es quedaven a casa”. “Les estratègies que pots prendre són més complexes sense un coneixement ampli de quina és la situació”, remarca Barberà.
Aquest expert considera que l'app de Salut és una eina que pot anar bé “per fer un bon mapeig epidemiològic” i creu que és “un pas inicial”. Ara bé, recorda que es tracta d’una eina reactiva, en el sentit que la gent se la descarrega i introdueix les dades. L’aplicació catalana s’allunya per tant de qualsevol model autoritari. “No és semblant a altres reines de la Xina on hi ha una proactivitat de l’administració molt més gran i aquí entraríem en el tema de la privacitat”, destaca Barberà.

Diferències culturals, diferents gestions de la crisi

La pandèmia segons l’expert ha posat sobre la taula les diferents maneres que té cada societat per decidir “l’equilibri entre la importància de les dades i la seva utilitat en el sentit privat”. Per Barberà amb el covid-19 “veiem que el sentiment de les societats europees no té res a veure amb el de les societats asiàtiques, que són culturalment societats molt diferents: mentre a Europa veiem la interferència en els nostres drets privats, els asiàtics no”.
Una de les eines més sorprenents desenvolupades a Àsia ha estat la que permetia conèixer la ubicació de persones contagiades. Corona 100m, per exemple, és l’app coreana que permet identificar els infectats que es trobin a 100 metres a la rodona de l’usuari. “Això a Europa és impensable, a la Xina, Corea o Singapur no ha aixecat polèmica perquè la noció de la col·lectivitat i la individualitat és diferent”, apunta Barberà.
Per aquest expert de la UOC, en la mateixa línia que Blasi, seria interessant poder arribar a "una entesa, equilibri o acord social en què tothom sigui prou responsable per compartir les seves dades entenent la importància que tenen”, en aquest cas per fer front a una pandèmia. Aquest acord, però, hauria de ser “recíproc” adverteix Barberà: “De la mateixa manera que el govern pot controlar tu també pots controlar el govern, hi ha d’haver aquest equilibri de com nosaltres cedim les dades”.
Més enllà de les connotacions legals i filosòfiques, Barberà creu que des d’un punt de vista científic tota la informació sobre geolocalització és molt valuosa. Si no existeixen aquestes dades i es desconeix on es troben els contagiats no hi ha altra mesura més efectiva que el confinament. Per això mateix, a hores d’ara, el debat condueix al dilema de compartir dades personals que permetin gestionar els confinaments. En cas que no es trobi vacuna, això podria ser fonamental en el futur per regular el trànsit de persones. El preu a pagar per poder tornar a estar junts.

Dolors Borau: ‘Hi haurà un canvi molt gran i cauran molts mites en l’alimentació’

dolors borau confinament coronavirus alimentació
Dolors Borau és nutricionista, escriptora i responsable de l’espai gastronòmic Sopa de Lletres, al barri d’Horta de Barcelona. Parlem amb ella sobre com mantenir una dieta sana, equilibrada i econòmica durant el confinament. Creu que aquesta situació es pot aprofitar per a millorar els hàbits alimentaris i retornar a les coses més senzilles i tradicionals. Contra l’angoixa generalitzada, recomana de cuidar molts els esmorzars, menjar proteïnes i aliments que activin el metabolisme i treballar l’autocontrol amb el menjar a partir de certes pautes, però sense renunciar als capricis. ‘Tothom té dret de tenir plaers!’, defensa. I més en un moment com aquest.
Com pot canviar els nostres hàbits alimentaris la crisi del coronavirus?
—Quan era petita només ens deixaven triar què menjàvem el dia del nostre aniversari, només hi havia iogurts blancs, havíem de comprar la llet fresca… Els meus pares van passar la guerra i la postguerra, sabien el valor de l’escassetat. Tot això s’havia perdut, s’havia perdut la por de tot, però ara moltes coses canviaran. Hi haurà un moment de ressaca, de consciència de com de fràgil és tot. Sincerament, no necessitava aquesta crisi, no m’ha obert els ulls… Però hi haurà un canvi molt gran i cauran molts mites en l’alimentació.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.
Quins?
—Anirem a l’essencial. Tindrem poques possibilitats de sortir i de tenir capricis. Haurem de ser austers en tot. S’ha arribat a teoritzar tant… Que si la fruita va abans o després del dinar, que si no es pot beure aigua, que si no hem de menjar carn… Tot això, quan tenim un problema tan gran, acaba en un segon pla. Quinze dies de confinament els passa tothom, perquè tothom té un rebost mínim, però si hem d’estar confinats fins al juny haurem d’organitzar-nos bé. I les persones que eren molt exigents amb segons quines coses ara es podran trobar que aniran a comprar i no hi haurà què demanen. Es podran mantenir els hàbits dels vegans i els vegetarians, però això remourà totes les opcions i tindrem menys llibertat de triar. No ho trobo positiu, però hi haurà un procés adaptatiu, perquè és una situació de catàstrofe que ens afecta a tots.
Pot presentar cap oportunitat?
—Els qui deien que no tenien temps de cuidar-se, cuinar, comprar productes de proximitat i ecològics, potser prendrà consciència. L’excusa de no cuidar-se de vegades és el temps, i ara passem moltes hores a casa. Podem tenir una oportunitat per a repensar el pla d’alimentació.
'L'excusa per no cuidar-se a vegades és el temps, i ara passem moltes hores a casa. Podem tenir una oportunitat per a repensar el pla d'alimentació'
Quina dieta recomanaríeu durant el confinament, tenint present que baixa considerablement l’activitat física?
—La dieta sempre ha de ser la mateixa, una dieta saludable, que és la que s’adequa a les necessitats de cada persona. Ha de ser variada i tenir, al llarg de la setmana, tots els ingredients dels grups dels aliments, amb molta rotació de plats i tècniques culinàries. I una cosa fonamental: amb les racions adaptades a les necessitats de cadascú. Si estàs confinat i, per tant, la teva activitat física ha minvat molt, l’única cosa que has de fer és reduir les racions. No pots menjar com si fessis com abans.
Com les hem de reduir? Un quart, la meitat…?
—Cadascú sap el plat que es posa, i haurà de ser menys. Encara que pensis que et quedaràs amb gana, la cosa adequada és quedar-te amb la sensació que no estàs tip. Si normalment et poses un plat ple, ara deixa que et falti un dit pels marges, dues o tres cullerades menys de cada cosa. I una regla d’or: no repetir mai, de res. Tampoc en condicions normals. Aquest extra l’acostumem a metabolitzar en forma de greix.
El nombre d’àpats diaris també ha de disminuir?
—Quan ets a casa, si tens certa angoixa, malestar, preocupació o avorriment, la tendència és mirar què pots picar. Generalment serà alguna cosa que doni satisfacció. Estranyament serà una pastanaga… Quan tens la necessitat d’omplir un buit, una tristor, la pastanaga no te l’omple, perquè no té la glucosa que fa pujar l’energia. Aniràs a buscar galetes, dolços, xocolata… Coses sense interès dietètic. Hem d’intentar fer, com a mínim, quatre àpats per a endreçar aquesta ingesta i no tenir la gana sobtada que fa que t’abraonis sobre allò que tens, sense control i buscant un plaer immediat. Has d’intentar no tenir baixades de glucosa, perquè així el món no serà tan trist ni ho veuràs tot tan negre. Quan estàs molt baix de glucosa, el to general de tot l’organisme baixa, també el psicològic. Per tant, cal esmorzar, dinar, berenar poquet i sopar lleuger.
'Quan tens la necessitat d'omplir un buit, una tristor, la pastanaga no te l'omple, perquè no té la glucosa que fa pujar l'energia'
Les hores del dia importen.
—Per al metabolisme no són el mateix les primeres hores del dia que les últimes. Els humans estem dissenyats per a cremar més energia durant les hores de sol. Quan cau el dia el metabolisme es posa en espera. Per això hem de menjar els aliments més energètics durant les hores del dia. Tots els farinacis, que ens aporten més energia, els hem de consumir per esmorzar i dinar.
Quin és l’esmorzar ideal?
—Per a molts ciutadans l’hora d’esmorzar és la més maltractada, per falta de temps. Si una cosa ens pot oferir el confinament és l’oportunitat de fer un esmorzar en família, bo i complet, que ens canviarà la gana de tot el dia. Fer un esmorzar amb tots a taula seria fantàstic! L’ideal és preparar un suc de taronja natural i tallar una peça de fruita a rodanxes per a tots. Això no vol dir menjar-se’n una de sencera, però sí un mínim que donarà moltes vitamines. La vitamina C és molt estimulant, desvetlla i dóna molta energia mental. A més d’això, el pa. No hi ha res com el pa. És farina, llevat, aigua i sal, zero greix. Cent grams de pa, que és un entrepà molt gran, són 265 quilocalories. Un croissant en són 400! Per tant, convé esmorzar entrepans o torrades, i el pa pot ser integral, que és més saciant, de llavors, de fibres… Pot ser amb pernil, llonganissa, formatge… S’ha d’anar variant. També amb mantega i melmelada. Per què no? I es pot donar pa amb xocolata als nens, que és més saludable que les galetes o els cereals ensucrats.
Molts adults també tenen l’hàbit de les galetes i els cereals… 
—Si els agraden molt poden esmorzar allò que comentava i afegir-hi un petit grapat d’aquests cereals. Passes amb menys, però igualment tens el plaer d’haver-ne menjat. Ara la gent té temps de fer tot això. I un esmorzar així es triga molt més a metabolitzar i pair que no pas els cereals o les galetes, que tenen molt més sucre, la metabolització és molt més ràpida i al cap de dues hores ja es té gana. Amb això aguantes perfectament fins a l’hora de dinar i passes el matí ple d’energia. I a tot això també cal afegir els lactis.
'Si una cosa ens pot oferir el confinament és l'oportunitat de fer un esmorzar en família, bo i complet'
Últimament tenen mala fama.
—Han caigut en desgràcia, com els ous, i no ho entenc. És una cosa cíclica. Diuen que no hi ha cap mamífer que prengui llet en créixer, però tampoc no n’hi ha cap que llegeixi i escrigui. En èpoques de fam, els homínids només podien beure la llet de la cabra. Els qui van adaptar-se a beure’n, van sobreviure i els que no, selecció natural. Els descendents de pastors que van fer l’adaptació genètica per pair els làctics no tenim cap problema de beure llet. Però a algunes persones els crea molt malestar perquè no tenen aquesta herència genètica d’adaptació a la digestió de la lactosa en adults. En aquests casos no cal forçar, però si no, cap problema. També es diu que les algues, per exemple, tenen més calci, però el calci de la llet que va unit a les molècules de la vitamina D el fixem ràpidament als ossos. El de les algues, els fruits secs o els llegums ens costa molt més, i no l’absorbim totalment. No és una qüestió de quantitat, sinó de biodisponibilitat.
Continuem amb la dieta per al confinament. Després d’esmorzar què convé?
—Potser no cal fer un esmorzar a mig matí, sinó dinar més d’hora, a quarts de dues. És el moment de fer plats que aportin energia perquè durant la tarda potser es juga amb els nens, es balla, es fa gimnàstica en línia… És el moment de fer aliments rics en farinacis: pasta, arròs, patates, llegums, cereals com la quinoa… I després la proteïna. Ara això està molt mal vist, però una alimentació saludable es basa en un primer plat a base de farinacis i un segon de proteïna: pollastre, peix, hamburguesa, truita… Menys els llegums, que podrien ser un plat únic. Els vegetarians han d’introduir proteïna vegetal. Si no mengem la proteïna, n’anirem coixos, i com que no fem gaire exercici, muscularment ens en podem ressentir. És molt important per als nens, també. L’hormona del creixement necessita proteïna. Quan hi ha fam no es creix, per això els nostres avis eren baixets… A més, si treus la proteïna i menges només un plat, segur que serà molt més abundant, amb massa quilocalories. Cent grams de carn són 100 calories, mentre que allò que aporten cent grams de farinacis en són 260 o 300.
I com s’han de repartir aquests farinacis durant la setmana?
—Dilluns fas pasta, dimarts llenties, dimecres patates al forn, dijous arròs, divendres pasta, dissabte arròs, diumenge cigrons… Dues vegades a la setmana de cada cosa. També és interessant de preparar l’arròs i la pasta de manera que hi intervinguin les verdures. Si en comptes de comprar una salsa de tomàquet preparada fas un sofregit de ceba i tomàquet, amb una mica de carbassó, pastanaga o xampinyons, molt millor. Baixarà la quantitat de pasta i pujarà la de verdura.
'Si no mengem la proteïna anirem coixos d'aquest nutrient, i com que no fem gaire exercici, muscularment ens en podem ressentir'
Passem al berenar: quines opcions recomaneu?
—Amb les criatures, es pot fer berenar-sopar, un berenar que sigui un sopar amb tota la família, com es fa a la resta d’Europa. Així no te’n vas a dormir amb la panxa tan plena. Fas un plat únic amb els nens: una sopa, una truita amb una torrada… I després els nens poden fer ressopó: iogurt, un got de llet… Si es fa berenar normal, hauria de ser a quarts de cinc, si s’ha dinat a quarts de dues. Convé un iogurt amb fruits secs, perquè tenen omega 3, antioxidants, fibra… Té bífidus i és molt recomanable per al bon funcionament dels budells, més en un moment com aquest, en què la manca d’activitat física pot provocar estrenyiment. També es pot menjar una peça de fruita o un got de llet. I els nens poden sucar dues galetes o posar-se un grapat de cereals, no passa res, però ha de ser contingut. Es podria aprofitar per sopar entre les vuit i dos quarts de nou.
Què hauríem de sopar?
—Sopes o cremes de verdures, de carbassó, de carbassa, de porros, de xampinyons… La verdura de tota la vida, també: patata i mongeta tendra, patata i bleda, coliflor gratinada al forn, escalivada, espinacs… La verdura al vespre és ideal, perquè aporta molt poques quilocalories i no és carregada de glucosa. La patata bullida, a més, té moltes menys quilocalories que no la pasta. Després també convindria menjar una truita, un pit de pollastre a la planxa, una hamburguesa petita, un tall de peix al forn, a la planxa, arrebossat… Així afegim aquesta proteïna, que dóna una digestió més lenta i no fa passar gana. No te’n vas a dormir com quan menges només una poma i un iogurt, cosa que no aconsello ara.
Per què?
—Perquè pot aportar molta tristesa. Necessitem un tipus d’aliments que ens activin el metabolisme i la termogènesi: sopa o verdura calenta, truita a la francesa… Això activa el metabolisme i vas a dormir amb més benestar intern. No són moments per a potenciar la tristesa, perquè ja ens ve de fora.
'Necessitem un tipus d'aliments que ens activin el metabolisme i la termogènesi'
Els dolços i els snacks en moderació poden ajudar a mantenir la felicitat?
—Els preveig absolutament. Tothom té dret a tenir plaers! Allò que és menys necessari ens ve molt de gust. I com més ens castiga la vida, més de gust ens ve. Acceptem-ho i controlem-ho. Ara, hi ha un nivell d’angoixa brutal i potser no estem disposats a renunciar-hi. No cal renunciar-hi, però sí pautar-lo. Es pot introduir la xocolata a l’esmorzar, però no una rajola sencera, sinó quatre preses. Has de tenir el pacte amb tu mateix que ho compliràs. T’has de permetre els extres, però en els dies i moments que triïs, perquè si perds el control et sentiràs malament, i no cal que afegim més malestar. Per postres, sempre és millor la fruita, per més que diguin que s’ha de menjar abans, és bona sempre. Si vols unes postres dolces per dinar, potser és millor deixar-les pel cap de setmana. Amb coses com la pizza, si és de qualitat, cap problema. No és cap altra cosa que un farinaci amb tomàquet, verdures o pernil i amb el calci del formatge.
Però se solen menjar divendres o dissabte a la nit. No seria millor per a dinar?
—És igual, també hem de ser feliços… Si tota la setmana has fet un sopar de verduretes, divendres o dissabte a la nit et pots menjar una pizza i beure una cerveseta. I combinar-ho amb unes patates xips i un bon plat d’amanida per a menjar menys quantitat de pizza. No et quedaràs amb gana i tindràs el plaer.
'Ara hi ha un nivell d'angoixa brutal i potser no estem disposats a renunciar als dolços, però hem de pautar-ne la ingesta'
Una altra qüestió és com cuinar i organitzar-nos tenint present que convé sortir poc a comprar.
—Podem fer una graella de menús entre tots. Així sabrem què necessitarem aquella setmana i podrem calcular i anar a comprar amb la llista amb allò que cal, sense badar i tocar coses. Si tens un rebost petit, millor comprar oli i llet per només una setmana i no buidar els súpers, com s’ha fet. També pot ser una oportunitat perquè tothom participi en el procés culinari, una bona eina per a passar l’estona i enfortir vincles.
També pot ser un bon moment per a potenciar la cuina d’aprofitament?
—Sí, ara l’haurem de fer cada dia. Agafar allò que no recordàvem que teníem al congelador. Si has fet verdura a la nit i te’n sobra, l’endemà la pots saltar amb un all laminat i uns trossets de bacó. Si t’han sobrat salsitxes, pots fer unes torrades al forn amb xampinyons i tomàquet. Si t’han quedat llenties, pots fer una mica d’arròs bullit i barrejar-les. Si tens una mica d’escalivada, pots fer una massa de pizza i tens una coca. Si a més tens una llauna de sardines, tens una coca de recapte. Si una fruita s’ha posat lletja es pot fer macedònia.
Dotze maneres de lluitar contra el malbaratament alimentari 
Ara hi ha temps per a cuinar més els llegums, també.
—Requereix temps i estona. Cigrons i mongetes s’han de deixar en remull tota la nit, amb l’aigua sobrepassant-los. I cal posar una cullerada petita de bicarbonat, perquè faci més flonges les membranes i es cogui millor. L’altre gran secret és que sempre cal coure’ls amb l’aigua freda, si no queden durs. I cal anar traient amb una escumadora l’escuma que fan al principi. El llorer ajuda que no siguin tan flatulents i coure’ls amb l’olla a pressió ajuda a fer-ho més ràpidament.
La crisi del coronavirus implicarà problemes econòmics. De quina manera es pot tenir una dieta equilibrada sense aliments gaire cars?
—Els llegums són un grandíssim recurs. Només que els combinis amb una mica de pollastre, xoriço o botifarra, la barreja de la proteïna vegetal amb la proteïna animal té tant valor biològic com un tall de carn gran, i a molt menys cost. La pasta de blat i el pa també tenen molta proteïna. Un tall de pa amb formatge per esmorzar té proteïna vegetal i animal, una barreja boníssima amb què han crescut moltes generacions. També és important l’aprofitament.
Però la carn i el peix alimenten molt i sovint són cars.
—La carn no tant, perquè quan parlo de carn parlo de pollastre, gall d’indi, conill, porc… No solament vedella. El peix sí que picarà més, perquè la crisi arrasarà la pesca. Hi ha el recurs del peix congelat, que tampoc no és barat. Es pot fer menys vegades a la setmana, però mantenir-lo algun dia. Hi ha una proteïna molt barata i d’un valor bestial, que no hem tingut mai en prou prestigi: els ous. Si no tens cap malaltia i ets jove, pots menjar un ou diari. I si tens malalties, tres o quatre ous a la setmana. S’han tirat a terra totes les teories que diuen que provoquen colesterol. També es poden utilitzar llaunes de tonyina per a les amanides, però no cada dia, per l’alt contingut en mercuri. Les llaunes de sardina, que no tenen mercuri, també són un bon recurs. Haurem de tirar d’aquest rebost de les conserves que tenien els nostres avis.
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

Oriol Mitjà fa un assaig clínic sobre el coronavirus amb pacients d’una residència d’Arenys de Munt

L’epidemiòleg Oriol Mitjà i l’equip de Bonaventura Clotet han començat aplicar el seu assaig clínic per lluitar contra el coronavirus en una residència de gent gran del Maresme. Concretament, es tracta del centre Verge del Remei, d’Arenys de Munt, població de naixement de Mitjà. Així en va informar el batlle del municipi, Josep Sànchez.
Oriol Mitjà fa una crida a voluntaris pel primer assaig clínic contra el coronavirus
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.
L’equip va visitar el centre divendres per recollir mostres i començar a repartir la medicació, amb l’objectiu de frenar la malaltia i que es redueixi el temps de confinament. El fàrmac utilitzat és l’hidroxicloroquina, conegut popularment com el Dolquine. L’objectiu és demostrar que aquest medicament disminueix el grau d’infecció.
La directora del centre, Soraya Real, ha explicat a VilaWeb que aconseguir entrar a l’assaig clínic ha suposat una mica de llum i esperança a una situació molt complicada. Real assegura sentir-se abandonats per les administracions: ‘ni els Departaments corresponents ni absolutament ningú s’ha preocupat de subministrar el material adient a la residència. Estem treballant a pèl malgrat saber que hem tingut casos’. I afegeix: ‘Els únics que s’han preocupat per nosaltres i ens han donat el material que han pogut és l’Ajuntament’ afirma Real, qui recorda que gràcies a una trucada de l’alcalde d’Arenys de Munt han aconseguit  finalment entrar dins de l’assaig clínic.
Soraya Real es queixa que des de Salut no facin proves tant als residents amb símptomes així com als treballadors de la residència. Un fet que complica encara més el funcionament correcte del centre.
Ara assegura que com a mínim saben que l’equip d’Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet els faran controls cada tres dies i tenen un telèfon de contacte 24 hores per qualsevol complicació que pugui haver-hi. Al final del tractament, d’aquí  quinze dies, l’equip mèdic tornarà de nou a la residència per recollir noves mostres.
Tota la informació sobre el Coronavirus, minut a minut
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

dissabte, 28 de març del 2020

CoronaVirus: el pic d’infeccions diàries.

ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: el pic d’infeccions diàries.

Mentre estava escrivint l’apunt, s’ha produït la compareixença de Sánchez, endurint el confinament, però sense confinament territorial.
Havia escrit: «Avui no cal tocar res de les previsions que fèiem ahir. Només remarcar que sembla que visquem en mons diferents amb el Gobierno.
El director de Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries espanyol, Fernando Simón, ha insistit que s’està ‘molt a prop’ del pic de contagis per coronavirus a l’Estat. La pregunta és, ¿com poden afirmar això amb les dades actuals? Segons aquestes dades, el model que utilitzo prediu el pic de contagis cap el 16 d’abril, arribant a un flux de morts diari de 7.842 persones i un total acumulat a l’Estat de 107.755 morts.
Evidentment no tractem amb les mateixes dades. Penso que es creuen allò de «Los casos de coronavirus en España alcanzan ya los 72.248 casos».
Si mireu les dades que proporciona el model amb què estem treballant, veiem que per avui dóna 2.135.320 casos de coranavirus a l’Estat, és a dir, 29.55 vegades més. Amb 527.543 que ja s’han recuperat pel seu compte i 1.602.179 persones infectades repartides per l’Estat.
Resulta clar que són dos mons diferents. Amb 12.285 recuperats oficials, només han de batallar amb 59.963 infectats i no amb 1.602.179. D’on ve la diferència?. Doncs de la taxa de mortalitat. Per ells 5.690 / 72.248 = una taxa de mortalitat del 7,87%. Nosaltres, com la majoria d’experts, suposem una taxa de mortalitat al voltant del 1,05%, suposem que en la majoria dels casos no es fa la prova, i per tant que no es detecten. Per la majoria de la població són només casos lleus, 2.063.072, i els més greus o especials (polítics) són només 72.248. I hem de batallar ara mateix amb 1.602.179 persones infectades repartides per tot l’Estat. Aleshores, agafa tota la seva força el confinament total individual i territorial i els tests massius via l’app de la Generalitat o semblant.»
Aquesta reflexió continua plenament vigent; però ara caldrà tocar les previsions, ja que s’ha produït l’enduriment del confinament. Allò que prevèiem pel dia 30 s’ha produït el 28 aprofitant el cap de setmana, rebaixem doncs la «taxaContactesEfectius» de 0,05 a 0,03. Amb aquest rebaixa haurem arribat, ara sí, al pic del flux d’infectats; però no pas de morts. Vegeu la gràfica.

El flux de morts continuarà augmentant fins el dia 8 d’abril en què es començaran a veure els efectes en el nombre de morts del nou confinament, producte de la reducció del flux d’infectats que es produirà demà, 29 de març.
Veurem llavors, la intensitat del reflux. Però molt em temo que, sense confinament territorial, el reflux no serà prou ràpid com per evitar xifres de desenes de mils de morts.
Afegeix un comentari