dimarts, 25 d’abril del 2017

La NASA difon la imatge nocturna més precisa de Catalunya

Actualitat

La NASA difon la imatge nocturna més precisa de Catalunya


per Redacció 25/04/2017 
elMón                                               
Imatge del satèl·lit meteorològic Suomi NPP | Ara


El satèl·lit Suomi NPP que va llançar els Estats Units el 2012 és un dels anomenats polars, un satèl·lit que té la capacitat de poder capturar imatges molt més pròximes i precises. Ara, aquest satèl·lit sobrevola Catalunya al voltant de dos quarts de dues, tant al migdia com a la nit, hora local.
 


Per la seva banda, la NASA ha fet públic la intenció que a partir de finals d'any oferiran cada dia una imatge de satèl·lit poques hores després que sigui captada pel sistema. La imatge que s'ha fet pública aquesta setmana, ha estat la més detallada i precisa fins a la data d'avui. Una composició de diferents imatges obtingudes durant l'any 2016 que han tingut l'objectiu de mostrar-nos gràficament il·luminació artificial que generen els humans arreu del món. Cal destacar, que la resolució és tan alta, que s'identifica fins i tot, la il·luminació d'una autopista o d'alguns vaixells de pesca.

Una acció orientada a poder avaluar l'impacte dels períodes de vacances o els canvis relacionats amb migracions en una zona o ciutat concreta i també per avaluar els impactes de conflictes, de tempestes o terratrèmols. Cal esmentar, que la NASA ja va posar en marxa aquesta acció quan va donar lloc l'huracà Matthew a les àrees del Carib i Estats Units.

dimecres, 12 d’abril del 2017

El Festival de Sitges apadrina un màster de cine fastàstic a la UOC




El Festival de Sitges apadrina un màster de cine fastàstic a la UOC El Festival de Sitges apadrina un màster de cine fastàstic a la UOC

El Festival de Sitges apadrina un màster de cine fastàstic a la UOC

Festivals i activitatsMón Fantàstic 7 d'abril de 2017

7 d'abril de 2017 Redacció 0
Entre el professorat del nou curs hi ha el director i el subdirector del festival El Festival de Sitges apadrina un màster de cine fastàstic a la UOC

Compartir
Estudiar més a fons el cine fantàstic serà possible el curs que ve gràcies a una nova iniciativa conjunta de la UOC i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. El màster portarà per nom Cinema fantàstic i ficció contemporània i, com és habiatual en la UOC, es podrà cursar a distància. El màster neix per formar professionals en l’anàlisi i desenvolupament de projectes audiovisuals de gènere fantàstic i altres gèneres de la ficció contemporània.
Els nous estudis estan pensats  per a perfils professionals dels mitjans audiovisuals o graduats en comunicació audiovisual, cinema o titulacions relacionades que vulguin desenvolupar una carrera professional en els àmbits de l’anàlisi, la gestió, el desenvolupament o la comercialització de projectes de cinema o televisió de gènere. El màster, impartit majoritàriament en llengua castellana, tindrà una durada de dos anys repartits en 4 semestres i el període d’inscripció s’obrirà al llarg de les properes setmanes. La primera edició començarà, doncs, passat el 50è Festival de Sitges que tindrà lloc del 5 al 15 d’octubre. No és la primera vegada que el festival posa un peu a les aules. Des de fa tres anys un curs d’estiu, dirigit pel nostre col·laborador Jordi Ojeda, que va impartir-se a la Universitat de Barcelona primer i l’Escola Joso després servia de preparació i introducció al món fantàstic per estudiants que no tenien ganes de deixar les classes al juliol.
Sitges 50 anys
Segons ha explicat en la presentació del curs Jordi Sánchez-Navarro, director dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC “és clau que els professionals es reciclin i reinventin constantment perquè facin pel·lícules que sorprenguin, espantin, emocionin i entusiasmin els espectadors”. Així mateix, han de ser capaços de plantejar bons guions i dissenyar la preproducció d’un producte cinematogràfic.  “Han de conèixer bé el mercat d’aquest gènere i ser capaços de detectar formes alternatives d’exhibició”, ha conclòs.

Un professorat molt “festivaler”

Segons ha explicat el director del Festival de Sitges, Àngel Sala “el lligam amb el món acadèmic és molt important pel certamen i més tenint en compte que el gènere fantàstic és cada com més important per la cinematografia catalana i espanyola i s’està obrint forat a grans festivals com el de Cannes, Venècia o Sundance.  El màster està dirigit pel professor Jordi Sánchez-Navarro, que va ser subdirector del Festival de Sitges (2001-2004) i des de 2005 hi col·labora com a programador de la secció Anima’t. Compta amb la codirecció executiva de Mònica Garcia Massagué, subdirectora de la Fundació del Festival. A l’equip docent destaquen Àngel Sala, director del Festival de Sitges, i Mike Hostench, subdirector, entre altres noms vinculats al certamen. La signatura de l’acord que ha fet possible la creació del màster s’ha dut a terme aquest divendres 7 d’abril a la Fàbrica Moritz de Barcelona i l’han firmat l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el rector de la UOC, Josep A. Planell.

Autor
Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Creu de Sant Jordi pel Festival de Sitges




diumenge, 9 d’abril del 2017

Una oda a "la gula i l'embriaguesa", la millor tapa del 2017

Vida

Una oda a "la gula i l'embriaguesa", la millor tapa del 2017

Estrella Damm i el Gremi d'Hosteleria de Sitges entreguen el premi al Tastet del Reng de Balaguer, per la seva recepta "Gastrimargia"

per Arnau Garcia (Sitges) 09/04/2017 
elMón                                               
 
Els guanyadors del premi Tapa de l'Any 2017 | Estrella Damm


Una terrina de carn amb salsa barbacoa, xili, crema de mango, "terra de passa-ratos", llàgrima de iogurt, mel, espècies i escorça de wasabi. Aquests son els ingredients de la millor tapa de Catalunya de l’any 2017, que entreguen Estrella Damm i el Gremi d’Hosteleria de Sitges, elaborada al Tastet del Reng de Balaguer amb el nom de "Gastrimargia".

En un dinàmic concurs, en el qual els dotze finalistes de la tercera edició de l'esdeneviment han preparat en directe les tapes, el xef guanyador, António Jiménez, ha explica que el nom de la tapa representa el pecat capital de "la gula i l’embriaguesa". El motiu d'aquest nom és que "Gastrimargia" és un dels protagonistes d'una festa de Balaguer que combina els 'quintos' amb plats similars.

"Gastrimargia", del Tastet del Reng de Balaguer | Damm

12 finalistes entre 43 receptes

Més enllà de la tapa del Tastet del Reng, el jurat ha degustat fins a dotze tapes finalistes, entre un total de 43 degustacions presentades. El segon premi ha viatjat fins a Palamós, pel restaurant La Notaria, per la "Berlina cruixent de calamar en la seva tinta", una pasta a mig camí entre el donut i el bunyol farcit d’un producte sortit directament del mar, tal com ha explicat el xef Ivan Arbones.

El segon premi del concurs | Damm

El premi de bronze ha estat pel restaurant Axarquia, d’El Prat, que ha tingut com a representant de la seva recepta estrella el xef Tomás Rodríguez. La tapa es tracta d’un flamenquín, una espècie de canaló, amb la base feta d’un jarret de vedella desossat i farcit de crema de nyàmeres fumades, formatge brie i oli d’alfàbrega. Tot plegat, arrebossat amb panko i fregit.

El tercer premi de la tercera edició Tapa de l'Any | Damm

Les bromes de l'actor Quim Masferrer i el xef Nandu Juvany han dinamitzat un divertit acte, que ha tingut com a jurat a la sommelier Meritxell Falgueras, el periodista Mikel López Iturriaga, la restauradora Ada Perallada i Carles Tejedor, de la direcció gastronòmica a Oilmotion.