dissabte, 7 de març del 2015

La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona vol igualar els 10.000 kgs. venuts l'any passat

La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona vol igualar els 10.000 kgs. venuts l'any passat

Els productors, molt animats pel bon temps previst per tot el cap de setmana

, Solsona | ND 07/03/2015 a les 18:53h
Un dels productors explica als potencials clients les qualitats dels trumfos que ven Foto: ACN

Les patates que es planten a 1.500 metres d'altitud al Solsonès són un dels dos productes estrella de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona que ha arrencat aquest dissabte i que durarà tot aquest diumenge, dia 8. El trumfo és una paraula que els veïns del Solsonès i d'altres comarques del nord del país fan servir per denominar aquest tubercle tan comú a la nostra cuina.

El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha explicat a l'ACN que tot i que enguany la temporada no ha estat de les millors degut al temps, el trumfo que s'està venent en les seves tres varietats és d'una qualitat "excel·lent". Segons Redorta, encara que els grans distribuïdors ofereixen les patates d'importació a uns preus molt competitius, les de Solsona són "molt millors en gust".

Àudio: El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, detalla quines són les varietats més apreciades pels clients.

Els productors han explicat que estaven satisfets amb la fira. A més, enguany es preveu que l'afluència pugui augmentar degut al bon temps. Alguns dels venedors han destacat com a punt molt positiu que des de fa uns anys cap aquí, el públic ja no és només de Solsona i comarca, "sinó que tenim compradors d'altres territoris que venen expressament a buscar el trumfo del Solsonès".

El trumfo del Solsonès és una patata de muntanya -de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac- molt valorada per la seva qualitat. El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha assenyalat que enguany, en quant a producció, "estem força contents". Les pluges durant el mes de setembre i part de l'agost no van ser gaire ben rebudes pels agricultors ja que van provocar "massa humitat" al camp.

Aquestes condicions han afectat la varietat Red Pontiac, "que potser ha baixat una mica la qualitat". Amb tot, la Kennebec i la Bufet, "segons corroboren els clients", són molt més bones, "molt millor que l'any passat", ha destacat el president.

Darrerament, els mercats exteriors estan interferint en el preu de venda dels trumfos solsonins. Redorta s'ha queixat que la influència dels preus baixos de les patates d'importació són un "fre" a la venda del producte autòcton.

La tòfona, el diamant negre de la cuina

Un dels objectius dels darrers anys de l'organització de la Fira del Trumfo i la Tòfona és difondre les qualitats de la tòfona entre el públic general. Precisament, el certamen ha reforçat en els darrers anys les jornades tècniques al voltant d'aquest producte, considerat el diamant negre de la cuina, amb l'objectiu de promocionar-ne el consum i també el cultiu. Actualment, a Catalunya hi ha 650 hectàrees de tòfona de conreu, que s'incrementen any rere any.
Detall d'una tòfona en una de les parades de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona, aquest dissabte al matí Foto: ACN


El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és l'encarregat d'organitzar les jornades tècniques al voltant de la tòfona, entre les quals aquest dissabte hi ha hagut una visita guiada a una explotació de tòfones. Un dels reptes del centre és promocionar la tòfona des de diferents punts de vista. D'una banda, intentar que la gent s'animi a plantar tòfona i, de l'altra, que el consumidor reconegui el producte, quines són les seves propietats i com s'ha de cuinar.

Es preveu que aquesta sigui una de les millors temporades de la tòfona dels darrers anys degut a les pluges i les temperatures suaus que ha fet al llarg de l'estiu i la tardor. L'any passat es van produir al voltant de dues tones de tòfona arreu de Catalunya i unes 45 a tot l'estat espanyol. Les previsions del CTFC a principis de temporada eren que s'arribaria a les cinc tones de producció. Fins diumenge es podran trobar tòfones de qualitat a la fira a preus que se situen al voltant dels 600 euros el quilo.

Una seixantena de parades i múltiples activitats paral·leles

Prop de seixanta parades s'han instal·lat aquest dissabte i fins diumenge pels carrers del nucli antic de Solsona per celebrar l'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona. Enguany s'ha incrementat lleugerament el nombre de parades en relació als anys anteriors i s'estan organitzant una desena d'activitats paral·leles, entre les quals exposicions i degustacions.

Aquesta edició la fira coincideix amb una campanya de Catalunya contra el Càncer que s'adreça, principalment, a infants i joves amb activitats artístiques, culturals i esportives. Entre elles ha destacat un taller en què els més menuts han pogut expressar la seva vessant més creativa amb l'objectiu d'elaborar un plat que tenia el trumfo com a element principal.
 
Un productor del trumfo ha vingut a la fira amb la intenció de vendre tot el remolc ple de patates Foto: ACN

¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?

GRÁFICO

¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?

La oferta arquitectónica y cultural, las playas y el carácter de los barceloneses encabezan la lista

Barcelona | 07/03/2015 - 00:09h | LV : 07/03/2015 - 11:20h
¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?
Lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona
 
Ismael Nafría
Ismael Nafría | Sigue a este autor en Twitter
Barcelona Director de Innovación Digital de Grupo Godó

Un notable alto: 8,42. Esta es la nota media que los turistas que visitan Barcelona le ponen a la ciudad, según datos ofrecidos por Turisme de Barcelona correspondientes a la memoria oficial del año 2013.
La oferta arquitectónica de la capital catalana obtiene la nota más alta en las encuestas realizadas entre los turistas, con 9,21 puntos sobre un máximo de 10.
El segundo aspecto más valorado es la oferta cultural, con una nota de 8,82 puntos. Las playas de Barcelona también quedan muy bien situadas en el ranking, con un 8,75, solo cuatro décimas mejor que el carácter de los habitantes de la ciudad, que logra una puntuación de 8,71 puntos.
El siguiente gráfico muestra el listado completo de elementos analizados con su correspondiente nota.




Las diez atracciones turísticas más visitadas de Barcelona

GRÁFICO

Las diez atracciones turísticas más visitadas de Barcelona

  Pablo González

La Sagrada Família encabeza la lista con más de 3 millones de visitantes cada año

Vida | 06/03/2015 - 17:36h | LV: 06/03/2015 - 17:50h
 
Ismael Nafría
Ismael Nafría | Sigue a este autor en Twitter
Barcelona Director de Innovación Digital de Grupo Godó

La Basílica de la Sagrada Familia es, con diferencia, el principal atractivo de la ciudad de Barcelona. Así lo demuestra el número de visitantes que recibe cada año, una cifra que casi dobla la del segundo lugar más visitado, el Aquàrium.
Según datos de Turisme de Barcelona, la Sagrada Família fue visitada por 3.176.970 personas durante el año 2013, mientras que el Aquàrium recibió la visita de 1.718.380 personas ese mismo año.
La tercera posición en el ranking corresponde al Museu del FC Barcelona, que en el año 2013 recibió a 1.506.022 visitantes. El Poble Espanyol fue el cuarto lugar más visitado ese año, con 1.258.645 personas, mientras que el Castell de Montjuïc ocupó el quinto lugar con un total de 1.072.000 visitantes.
Los cinco siguientes puestos en la lista de las 10 principales atracciones turísticas de Barcelona son para el Parc Zoològic (1.070.104 visitantes), La Pedrera (944.509), el Museu Picasso (915.226), CosmoCaixa (716.877) y CaixaForum (686.151 visitantes).

Leer más: http://www.lavanguardia.com/vida/20150306/54428799778/las-diez-atracciones-turisticas-mas-visitadas-de-barcelona.html#ixzz3TixD5t1S
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Uns 55.000 catalans participen en sectes que augmenten l'edat de captació

Uns 55.000 catalans participen en sectes que augmenten l'edat de captació

La crisi genera vulnerabilitat però també resta adeptes per motius econòmics


Unes 55.000 persones estan afectades directament pel centenar de sectes que opera a Catalunya, que en els últims anys han augmentat la franja d'edat de captació per motius econòmics, han diversificat les seves propostes i utilitzen les noves tecnologies per captar adeptes.
Així ho ha explicat a Europa Press el president de l'Associació Iberoamericana per a la Investigació de l'Abús Psicològic (AIIAP), el psicòleg Manuel Perlado, segons el qual les xifres d'adeptes a Catalunya i a Espanya són d'un entre 0,8% i un 0,9% de la població, el que equival a uns 400.000 adeptes en uns 200 grups establerts a l'Estat, principalment a les grans ciutats.
La AIIAP celebra aquest divendres i dissabte a Barcelona la seva primera trobada estatal sobre sectes, en què hi participen experts i exmembres de sectes, i que neix amb la voluntat que tingui caràcter anual.
Perlado ha explicat que un dels principals canvis en les sectes els darrers anys és la proliferació de propostes, ja que si abans eren majoritàriament religioses ara n'hi ha moltes amb "propostes pseudoterapéuticas" dirigides a l'enriquiment personal. Alhora, també ha afirmat que les sectes s'han tornat "més difuses, menys verticals" en els seus primers nivells, però continuen exercint un control sobre la personalitat dels adeptes.
Noves tecnologies
Les noves tecnologies també juguen un paper clau en la captació d'adeptes. Es creen fòrums i els membres estan permanentment connectats davant la pantalla.
Perlado també ha explicat que les sectes són molt actives a l'hora de fer que qualsevol crítica a Internet sigui ràpidament "bloquejada i esborrada".
El psicòleg ha assegurat que és possible sortir d'una secta, però ha explicat que després els exmembres "se senten avergonyits i atemorits". En aquest sentit, ha subratllat que trobades com la de Barcelona poden ajudar a treure la por.

VilaWeb és des del 1995 el principal diari electrònic dels Països Catalans.

VilaWeb és des del 1995 el principal diari electrònic dels Països Catalans. 

- Ací teniu la Portada de VilaWeb, actualitzada les 24 hores del dia amb totes les notícies del país i del món
VilaWeb in English és l'edició global del diari, en llengua anglesa
- Descarregueu-vos les apps per a iOS i Android i seguiu-nos des del vostre mòbil. També ho podeu fer usant el navegador del vostre aparell
- Seguiu-nos a Facebook i Twitter i estigueu-ne al corrent de tot el que fem i publiquem. Una forma ràpida de saber més sobre l'actualitat
- Doneu suport a VilaWeb fent-vos subscriptors voluntaris. Ens ajudareu a creixer i arribar a més lectors encara i també rebreu serveis especials i us relacionareu de forma directa amb la redacció
- A la Botiga de VilaWeb trobareu tot de productes relacionats amb la cultura, la comunicació i el país. També podeu venir-nos a visitar a la botiga física instal·lada a la redacció del diari a Barcelona.
- Totes les notícies de cultura les trobareu a Núvol.com